Routewaardering is een manier om aan te geven hoe moeilijk een klim is. Er bestaan verschillende beoordelingssystemen, afhankelijk van het type klimmen, zoals boulderen, alpien klimmen, big-wall-klimmen of sportklimmen en de oorsprong van het systeem.
Verschillende factoren bepalen hoe zwaar een klim is. Dit omvat de technische moeilijkheid van de bewegingen, hoeveel kracht en uithoudingsvermogen je nodig hebt, en (voor buitenklimmen) hoe ingewikkeld het is om zekeringen te plaatsen. Verschillende beoordelingssystemen wegen deze elementen op hun eigen manier, wat betekent dat je systemen niet altijd direct met elkaar kunt vergelijken.
Als je al ervaring hebt met boulderen in het buitenland, vraag je je misschien af hoe de moeilijkheidsgraden hier in Nederland worden ingedeeld. Er zijn verschillende systemen om boulders te classificeren:
- De V-schaal (ook wel Hueco-schaal genoemd)
- De Britse technische graden
- Het Franse ook wel Fontainebleau- (Font) classificatiesysteem
- Hal specifiek systeem.
De V-schaal en de Britse technische graden verschillen sterk per land of regio. Omdat outdoor boulderen in Nederland vrij beperkt is, richten we ons hier op de werkwijze in indoor boulderhallen.
In alle indoor boulderhallen in Nederland wordt het Fontainebleau- (Font) classificatiesysteem gebruikt hetzelfde systeem dat wordt toegepast in het beroemde Fontainebleaubos in Frankrijk. De graden lopen van 1A (zeer makkelijk) tot 9A (extreem moeilijk). Hoewel er technisch gezien boulders boven de 9A bestaan, zijn deze zeldzaam en ongelooflijk zwaar. De meeste hallen bieden problemen aan in het bereik van 3 tot 7B, wat alles omvat van beginner tot gevorderd niveau.
Dus als je nieuw bent in klimmen en je afvraagt waarom een niveau in de ene hal (of het ene land) anders aanvoelt dan in een andere dat ligt niet aan jou! Elk systeem heeft zijn eigen stijl, en een deel van de uitdaging is leren hoe je deze kunt begrijpen en ermee kunt omgaan.